KOSSUTH LAJOS U. 1/A

6120 Kiskunmajsa

Hívjon minket

+36 30 995 96 91

Írjon nekünk

hudodent@gmail.com

2023.04.25.

Egészséges fogak, gyönyörű mosoly

Miért halljuk szüleinktől a fogorvostól mindig ugyan azokat az intelmeket: moss fogat, használj fogselymet, étkezz egészségesebben? Miért fontos a szájápolás, mi történik, ha nem fogadunk szót, ha nem gondoskodunk fogaink egészségéről?

Az étkezés után ragadós lepedék alakul ki a fogakon (használjuk, tehát koszos lesz), ami nagy mennyiségben tartalmaz baktériumokat. A baktériumok a sok cukros étel (és egyéb szénhidrátot tartalmazó étel) hatására anyagcseretermékeket és bomlástermékeket hoznak létre, ami miatt a száj pH értéke nagyon lecsökken, elsavasodik. Ez károsítja a fogak felszínét és végül üreget képez bele. Ezek a baktériumok az íny számos betegségét is okozhatják. Ugye, megéri napi legalább kétszer három percet rászánni tisztogatásukra!

Mivel tudjuk tényleg hatékonyan megelőzni a fogszuvasodást? A helyes fogmosási technikáról, megfelelő szájápolási eszközökről nem szégyen felnőtt korban sem tanácsot kérni a szakembertől, hiszen minden fogazat egyénre szabottan más praktikát igényel. Annyi biztos, hogy a fogainknak minden felszínét ápolni kell, azt is, amihez nehezen férünk hozzá, ezért nélkülözhetetlen a fogselyem, fogköztisztító kefék, szájzuhany használatának megismerése is.

A szülőként nagy szerepünk van abban, hogy már gyermekeink tejfoga is egészséges maradjon. Ugyanazt a gondozást igényli, mint a maradó fogazat, ápolásukkal egy életre szóló rutint betanítva gyermekünknek védjük meg őket. A tejfogak szuvasodása ronthatja a kisgyermek általános egészségi állapotát, befolyásolja a rágást és a beszédet. Szuvas tejfog elvesztése miatt rendezetlenül nőhetnek ki a maradandó fogak, ami fogszabályozást igényelhet.

Évente kétszer látogassunk el fogorvosunkhoz, hogy leellenőrizze hatékonyságunkat. Hagy mosolyogjunk, ez ne legyen akadálya!